Κυριακή, 2 Μαρτίου 2008

Το μυστικό του χρυσοχόου.
Έλια Μπαρθελό
Εκδόσεις Πατάκη

(Μια εξαιρετική ιστορία φαντασίας για το αδύνατο της αγάπης στο τέλος του 20ου αιώνα).

Ένας έφηβος και μια ώριμη κυρία, μία νεαρή κοπέλα κι ένας μεσήλικας, η Ισπανία της δεκαετίας του ’50, του ’70, και η τελευταία χρονιά του 20ου αιώνα.

Ο έφηβος ερωτεύεται μια ώριμη κυρία αλλά βέβαια τα σχόλια της μικρής κοινωνίας της επαρχιακής πόλης που ζουν κάνουν τον έρωτά τους αδύνατον. Μεσήλικας και χρυσοχόος πια επιστρέφει στην ίδια πόλη πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην Νέα Υόρκη. Οι αναμνήσεις έρχονται και στην αναστάτωση που φέρνουν, οι χρόνοι μπερδεύονται τόσο, που ο μεσήλικας χρυσοχόος συναντά την ώριμη κυρία ως νεαρή κοπέλα και ξανά την ερωτεύεται. Αυτή τη φορά της υπόσχεται να την πάρει μαζί του στην Αμερική αλλά τα σχέδια αναβάλλονται και φεύγει πάλι χωρίς να της πει κουβέντα. Στο δρόμο προς τη Νέα Υόρκη θυμάται πως, όταν την είχε γνωρίσει έφηβος, είχε μάθει ότι κάποιος ώριμος άντρας είχε περάσει από τη ζωή της και της είχε υποσχεθεί ένα μεγάλο ταξίδι που βέβαια δεν έγινε ποτέ.

Ο Χρυσοχόος γράφει για τον ίδιον, μόνο για τον ίδιον πια, μιας και δεν υπάρχει κανένας άλλος πλέον. Γράφει στο τέρμα του, την Νέα Υόρκη, για ό,τι κατέγραψε πριν την τελειωτική του αναχώρηση από την πατρίδα του σαν από τη ζωή του.Ένα μικρό μυθιστόρημα, ένα μικρό βιβλιαράκι που διαβάζεται απνευστί και δύσκολα ξεχνιέται όπως το υπόσχεται στο οπισθόφυλλο και το ίδιο.
Μια διπλή ιστορία αγάπης σε τρεις χρόνους. Παρόν,
παρελθόν και εκεί όπου οι χρόνοι διασταυρώνονται.
Εκεί λοιπόν, στην διασταύρωση του χρόνου, στο φανταστικό και συγχρόνως υπέρ-ρεαλιστικό χρόνο, συνειδητά αναρωτιέσαι αν «η νοσταλγία αιχμαλωτίζει την ψυχή».

Αναρωτιέμαι …
Δημοσίευση σχολίου