Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Δευτέρα Νο 1

Τζάμπα οι διδαχές, τα μαθήματα, οι νουθεσίες, οι προτροπές, τα αποφθέγματα, οι παροιμίες του θυμόσοφου λαού μας. Η Μυρσίνη τα'χει πετάξει από επάνω της χρόνια τώρα, μόνο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να μην την εκνευρίζουν όσοι εμμένουν στην άμεση χρησιμότητά τους. Πρακτικό πνεύμα ανέκαθεν παραδέχεται τα παραδείγματα που έχουν έναρξη και κατάληξη. Να καταλαβαίνει θέλει με απτό τρόπο τα συμπεράσματα της ζωής και όχι τα "κοινώς" αποδεκτά να τα υιοθετεί διότι οι πολλοί τα ασπάζονται. Ακόμα και στα παραδείγματα χρησιμοποιεί κατ'αντιπαράθεση τους πρωταγωνιστές τους, σαν να τα ελέγχει από την καλή και από την ανάποδή τους.
Δεν ελέγχονται όλα όμως, μονολογεί, να θυμηθεί να το πει του Μανώλη, αν και είναι σίγουρη πως η απάντησή του θα'ναι κάτι σαν σου το'λεγα εγώ, τα πράγματα κατευθύνονται πολλές φορές ερήμην μας. Δυστυχώς Μανωλάκη μου, έχεις πεισματάρα συντροφιά, θα του πει, μόνο με αποδείξεις πείθεται. Αλλά πάλι θέλει προσοχή το πράμα γιατί ο Μανωλάκης διαθέτει εξίσου πείσμα και μια περίεργη αίσθηση αυθεντίας που είναι ικανός να κατευθύνει ερήμην της πράγματα έτσι ώστε τελικώς να της προσφέρει ένα κατασκευασμένο παράδειγμα για να την πείσει. Όχι, είναι σίγουρο πως δεν την ανταγωνίζεται αλλά πως να το κάνουμε, η θεωρία του πρέπει να βρει μια επαλήθευση και ο λόγος του μια ισχύ και τι πιο καλύτερο να εφαρμοστούν όλα αυτά πάνω της.
Όχι, λοιπόν, Μανώλη μου, τέτοια πάσα δεν θα πάρεις από μένα, άκυρη λοιπόν η διάθεσή της για συζήτηση περί ελέγχου και μη ελέγχου.
Ο καθένας στον δικό του δρόμο και όλοι αγαπημένοι.
Γυναικεία υπόθεση το να'ναι όλοι ευχαριστημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: