Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Η μοναδική, του Σωλ Μπέλοου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Πριν αναφερθώ στο βιβλίο μου αυτό πρέπει να σημειώσω πως είναι εντελώς διαφορετικό όταν διαβάζεις ένα βιβλίο από όταν προσπαθείς να παρουσιάσεις αυτό που το έκανε για σένα ξεχωριστό. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να μην είναι το κυρίως θέμα που σε άγγιξε αλλά ένα μικρότερο, μπορεί απλώς ένας χαρακτήρας, μπορεί μόνο μια διήγησή του, μια σκηνή του, μια εικόνα του.
Είναι μαγικός ο κόσμος των βιβλίων.


«‘Ένα αστραφτερό κείμενο, όπου ο νομπελίστας συγγραφέας μιλάει κωμικοτραγικά για την αντοχή και την επιμονή της πρώτης και μοναδικής αγάπης.»
Έτσι περιγράφεται κριτικά «Η μοναδική» στο οπισθόφυλλό της από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Χάρυ Τρέλμαν, το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου και αφηγητής, είναι αυτός που έκλεψε την παράσταση, για μένα, ως χαρακτήρας.
Ο Μπέλοου «χτίζει» έναν άνθρωπο που κρύβει τα συναισθήματά του, που είναι θεληματικά μυστήριος για τους άλλους για να ανακαλύψει τελικά, κάπου μετά τη μέση ηλικία, ότι είναι ανίκανος να πει τι αφορούσε αυτό το μυστήριο ή γιατί ήταν ποτέ απαραίτητη η ύπαρξή του. Το μόνο που ήξερε ήταν πως σκεφτόταν πολύ γρήγορα και το ίδιο γρήγορα συνέτασσε τις σκέψεις του με αποτέλεσμα η ομιλία δυσκολευόταν να τον παρακολουθήσει. Όσο δε για το βασικό αίσθημα προς την Έιμυ που αντέχει και επιμένει επί χρόνια, το αίσθημα του έρωτα, το χρεώνει στη φύση του και όχι στην συνειδητή υπόστασή του.

Είναι καταπληκτικό να παρακολουθώ στο μικρό βιβλίο αυτό των 121 σελίδων, τον Χάρυ, τον οξυδερκή ερευνητή των ανθρώπων κατ’επάγγελμα, να πλησιάζει πόντο με πόντο την δική του εξερεύνηση έως ότου την παραδώσει ολάκερη σε απευθείας σύνδεση στο ίδιον και στην Έιμυ, έως ότου βγει από τον εαυτό του και κοιτάζοντας το πρόσωπό της αντιληφθεί πλήρως πως κανένας άλλος άνθρωπος στη γη δεν είχε τα χαρακτηριστικά της. Και αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα στη ζωή του κόσμου τούτου γι'αυτόν. Το πιο ευλογημένο.

Το μοναδικό …

11 σχόλια:

Alkmini είπε...

περιεργα ομορφο.
α και μην το ξεχασω
\Ο-Ο/ <--- γυαλακια χιχιχι

Takiz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Takiz είπε...

Το βιβλίο μας ταξιδεύει ... στους κόσμους που μας χαρίζει.
Έτσι απλά.....

Πρότεινε και εσύ το αγαπημένο σου βιβλίο.

Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Νότα.
Αν μη τι άλλο, θα με κάνεις να πάω να αγοράσω το βιβλίο.
Από περιέργεια, για να δω αν θα συμφωνήσω με την κριτική σου.

zero είπε...

Βρε Νοτα... δεν σου ειχα γραψει σχολιο εδω?
Λαθος θυμαμαι?
Ρε τι γινεται...

M-meggie είπε...

Αλικάκη ευχαριστώ για τα γυαλάκια κατ’αρχάς.
Ναι το βιβλίο αυτό είναι περίεργα όμορφο, όπως το λες. Μου αρέσουν αυτά.
Καλό σου βράδυ

Takiz μου προφανώς κατάλαβες τι αστροπελέκι είμαι. Πήγα στην ανάρτησή σου, δεν κοίταξα ημερομηνία, νόμισα πως είναι σημερινή και αλαφιάστηκα που κάποιος στη γειτονιά μιλάει για βιβλία και δεν είμαι παρούσα εγώ. Μετά βεβαίως κατάλαβα πως πρόκειται για παλιά ανάρτηση που εμπλουτίζεται. Θα πράξω τα δέοντα σύντομα. Πολλά από τα βιβλία εκεί και τα έχω διαβάσει και μου άρεσαν.
Καληνύχτα

Synea το βιβλίο να το αγοράσεις γιατί κατά την γνώμη μου αξίζει και θα προσθέσω πως μπορεί να σου ταιριάζει το ύφος του. Τώρα αν θα συμφωνήσεις με την άποψή μου δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να καταλάβεις τι θέλει εσένα να σου πει ή αν σου λέει κάτι.
Καληνύχτα

M-meggie είπε...

Zero γίνεται. Θα μου γράψεις αύριο.
Καλό βράδυ.

Alkmini είπε...

@zero μην και τοφαγε ο "δαιμων του μπλογκ"? (το σχολιο σου)
χιχι
σμουτς

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλημέρα! :))

Ερση Μοναχού ....... Υπάρχει και δεύτερο Ιστολόγιο στον ΠΑΘ http://erssi.pblogs.gr/ είπε...

Οταν κάτι το αισθάνεσαι πολύτιμο μέσα σου, ζεις με την ψευδαίσθηση πως είναι μοναδικό στον κόσμο, δεν υπάρχει όμοιο. Κι αν το κάτι είναι άνθρωπος τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα..

Εχει χάρη η σελίδα σου

καλό βράδυ

M-meggie είπε...

Καλώς ήρθες Έρση.
Περίπλοκα είπες; Απείρως περίπλοκα λέω εγώ.
Την καληνύχτα μου