Τρίτη, 6 Μαΐου 2008

Μια σπουδαία ανακάλυψη!!!

Πριν ενάμισι χρόνο περίπου γνώριζα για τη φύση όσα περίπου γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι των πόλεων από τις όποιες επισκέψεις τους σε εξοχές. Ίσως βέβαια και κάτι παραπάνω μιας και όσο ζούσε ο πατέρας μου πήγαινα συχνά στο «περιβόλι μας». Τότε υπήρχε, εδώ και πολλά χρόνια όμως, όχι.
Από τότε λοιπόν έως πέρυσι η «φύση» ήταν κάτι που έβλεπα συνήθως πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου με ελάχιστες εξαιρέσεις τις πατροπαράδοτες μέρες όπως για παράδειγμα την Πρωτομαγιά.

Πρέπει ακόμα να τονίσω την κατηγορηματική άρνησή μου στο να περπατήσω πέραν των αναγκαίων μέτρων για να φτάσω στον οποιονδήποτε προορισμό μου.

Είναι λοιπόν ή δεν είναι, για μένα, ανακάλυψη η ορειβασία;
Δηλώνω μέγιστη, όπως ακόμα δηλώνω φανατική ορειβάτης.
Ένας ορειβατικός σύλλογος, δυο – τρεις άνθρωποί του, φίλοι μας, που μας πίεζαν να τους ακολουθήσουμε και θυμάμαι ακόμα το ευχάριστο και προπάντων μη αναμενόμενο ξάφνιασμά μου μετά την πρώτη «ορειβατική μέρα» στο Δασικό χωριό πάνω από την Άμφισσα, στους πρόποδες της Γκιώνας.
Από εκείνη την πρώτη φορά, η ευχαρίστηση του να περπατάω χιλιόμετρα πάνω σε βουνά με όποιες καιρικές συνθήκες, συνεχώς αυξάνει και μεταλλάσσεται σε κάτι πιο ουσιαστικό από απλή διασκέδαση. Δεν μιλάω μόνο για τις πανέμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας που κατά καιρούς έχω γνωρίσει περιπατώντας. Περισσότερο μετράει το πώς η φύση, όταν την περπατάω, μου μιλάει, το τι μου λέει, το πώς τη νιώθω και πως αισθάνομαι εγώ ως ανιχνευτής της.
Μια αίσθηση μαγικής πληρότητας και σχεδόν απόλυτου αναχωρητισμού είναι οι πορείες μου. Με χιόνι, με βροχή, με ομίχλη, στο ξημέρωμα ή σε πρωινές ώρες ,τα βήματά μου μέσα στα δάση, στις χαράδρες, στα φαράγγια, δίπλα σε λίμνες όσο κοπιαστικά μπορεί να είναι, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της πορείας που επιχειρούμε, τόσο λυτρωτικά – φαρμακευτικά γίνονται για το νου και όλες τις αισθήσεις μου. Είναι λες και η ομορφιά της φύσης μπαίνει μέσα μου και δεν ορίζεται απλώς από το βλέμμα σε ένα πανέμορφο τοπίο της.

Ανακάλυψα την ορειβασία και η ορειβασία μου αποκάλυψε το κομμάτι γης που βρίσκεται μέσα μου.
Δημοσίευση σχολίου